Live/Work/Shop at The Fonte Da Luz

This beautiful restoration project in, Porto, Portugal was designed by Barbosa & Guimaräes Architects. When the area needed modernization due to a number of the buildings sinking, this one was saved, where others were demolished. The granite exterior was cleaned up and used as a shell for the modern fit out and extension that was installed.

Fonte Da Luz1Fonte Da Luz1b

The relationship between old and new must have been difficult to get right. Similar materials have been used to link the differing elements and I think the new additions are extremely honest. The housing element of the project sits across three floors, following the staircase up through the building and separated from a commercial unit and an office space.

I particularly like the mixture of uses in this project. It looks like it would be an incredible place to shop, live and work. I particularly like the sky lights, shown in the image above (via archdaily). As frameless as possible, the finishing has clearly been done to an extremely high level and the result is spectacular.

More images and information about the project is available on the archdaily website.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Architecture, Interiors, New Uses, Office/Work Spaces, Residential, Retail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s